14 Mart 2012 Çarşamba

KREŞ SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

Bu geçtiğimiz haftalarda Toprak için kreş arayışına girdik. Aslında benim kafamda bir kaç yer vardı ancak iş ciddiye binince herşey allak bullak oluyor. Hafta sonu bir arkadaşımızın önerisi ile ve internetten görüp beğendiğimiz için bir tanesine gittik. Toprak, babası ve ben. Aslında oldukça beğendik. Toprak da ilgilenmiyormuş gibi yapıp bıyıkaltından gülümsemelerle beğendiğini belli etti bize. Hadi bakalım dedik ve pazartesi günü deneme yapalım diyerek oğlumla ikimiz kreşin yolunu tuttuk. Benim tahmin ettiğim gibi Toprak pek zorluk çıkarmadı. Öğretmenini de hafta sonundan görmüş olmasının verdiği bir alışkanlıkla kızcağızın eteğinden hiç ayrılmayarak gününü geçirdi. Hiç ağlamadı benim oğlum maşallah. 2. gününü de yine sorunsuz geçirdik. Ancak bugün (!!) sabah keloğlan izlemek istedi bende geç kaldığımız için müsade etmedim - ki 1 saat sürüyor- huysuzlandı, biraz ağladı gitmicem diye. Ancak öğretmeni bu durumun üstesinden geldi sanırım. Sonuç olarak benim istediğime göndermedik ama ben burayı oldukça beğendim. İstediğim yerin farklı bir özelliği vardı ama Toprağın kreşininde diğerinde olmayan güzel özellikleri var. Hayırlısı olsun diyelim. Oğluma bu ilk kreş deneyiminde başarılarrrrr...

Tabi kreş seçiminde dikkat edilmesi gereken oldukça önemli şeyler var. Benim gibi kreş araştıran kişiler için önerlierim olacak tabiki. www.kreşler.org dan aldığım bir yazı tamda söylemek istediklerimi anlatıyor.

Kreş ve Yuva Seçerken
Okul öncesi dönemde çocuğun temel gereksinimlerinden birtaneside oyun ve arkadaşlık ortamıdır. Aileler çocuklarının gelişimi için oyun ve arkadaşlığın doğal ortamı olan kreş ve yuvalardan destek almalıdır. Kreşler yahut yuvaları seçerken, en doğru kararı siz verirsiniz. Çocuğun ve sizin ihtiyaç ve beklentinize uygun bir seçim yapmalısınız ki, uyumu kolay olsun.
Bunun yanında, seçtiğiniz yuvanın temel bazı kurallara uygun olması gerekir.
  • Eğitim anlayışı
  • Fiziksel Özellikler
  • Personelin Niteliği
Şimdi yukarıda belirttiğimiz konulara değinelim.
Kurumun Eğitim Anlayışı Nasıl Olmalıdır?
  • Eğitim Programı ; çocukların yaş gruplarına ve gelişim düzeylerine göre hazırlanmalı ve size önceden iletilmelidir.
  • Program çocukların dikkat sürelerine ve ilgi alanlarına yönelik olmalı, çocuğun aktif katılımda olduğundan emin olunmalıdır. Çünkü 0-6 yaş grubu öğrenme sistemi somut, keşfe ve deneye dayalıdır. Çocuklara bu metoda uygun yapının hazırlandığından emin olunmalıdır.
  • Etkinliklerin önemli bir bölümü oyun şeklinde olmalı, çocukların yaratıcılığını ortaya çıkarmasına, kendini rahatça ifade edebilmesine olanak sağlamalıdır.
  • Gruplar en fazla 12 çocukla sınırlanmış olmalıdır.
  • Bunların yanında, doğru cinsel kimliğin kazanılmasını pekiştirici olunmalı, farklı cinsiyetlere ilişkin önyargılar giderilmelidir.
  • Okul-aile işbirliği çeşitli boyutları ile geliştirilmelidir.
  • Toplumsal değer yargılarını kazandırmak için saygı, doğruluk, yardımlaşma gibi temalar vurgulanmalıdır.
  • Özbakım çalışmaları yanında özdenetim kurallarının ve birarada yaşama kurallarının yerleşmesine olanak sağlamalıdır.
Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Fiziksel Özellikler
  • Mekanlar hoş, zevkli ve temiz döşenmiş, gerektiğinde kolayca değiştirilebilir olmalı,
  • Çocukların rahat ve özgür oynayabilecekleri oynayabilecekleri oyun alanları bulunmalı,
  • Lavabo ve klozetler çocuklara uygun ve hijyenik olmalı,
  • Kreş temel donanımında uygun malzeme kullanıldığından emin olunmalıdır. (Su bazlı boya, kaymaz zemin gibi)
  • Ayrıca yuvanın, çocukların açık havada rahatça oynayabilecekleri salıncak, tahteravalli, kum havuzu, kaydırak bulunan büyükçe bir bahçesi bulunmalıdır
  • Kreş- Yuvanın güvenlik için aldığı önlemler yeterli olmalı, kreş kapısının kontrol altında olduğundan emin olunmalıdır.
  • Eğitim etkinliklerinin gerçekleştirildiği iç mekanın amaca uygun malzeme ile döşenmiş olmalıdır. Evcilik köşesi, blok köşesi (lego, küp gibi), sanat köşesi, müzik köşesi, kitap köşesi, fen ve doğa köşesi, serbest alan (Jimnastik, dans gibi), araba köşesi gibi bölümler olmalıdır. Tüm bu malzemelerin çocukların gelişim düzeylerine uygun, tam, temiz, eksiksiz olması bir kreş için çok önemlidir.
  • Uyku odaları ferah olmalı, mutlaka her çocuğa ait dolaplar bulunmalıdır.
  • Yemekhane temiz ve ferah olmalıdır.
Kurum Personelin Niteliği ?
  • Okul kurucusu, sorumlu müdür ve öğretmenler çocuk gelişimi ve eğitimi alanında nitelikli olmalıdır. (Çocuk gelişimci, psikolog, pedegog, eğitimci gibi)
  • Personel çocukların ihtiyaçlarına duyarlı, sevgi ve şefkati esirgemeyen bir yapıda olmalıdır.
  • Çocuklara sevginin yanında birey olark saygı gösterilmelidir. Çocukların bireysel ihtiyaçlarına göre, kural haline getirilmemek şartıyla küçük değişikliklerin yapılabilmesi ona birey olarak saygının bir ifadesi olabilmektedir.
  • Sağlıklı bir beslenme programı, çocuğun gelişimi için son derece önemlidir. Bu nedenle, günlük mönünün bir diyetisyen tarafından hazırlanmış olmasına dikkat edilmelidir.
Tüm bunların yanında, dilediğiniz zaman çocuğunuzu ziyaret edebilme olanağı size güven verecektir. Bunda dikkat edilmesi gereken tek nokta, herhangi bir etkinlik yapılıyor ise, sizin çocuğunuza görünmeden izlemenizdir ki, dikkatleri dağılmasın.
Yuvalara ziyaret için uygun saatler sabah saatleridir. Bu ziyaretlerde çocuğunuzun da yanınızda olmasına özen gösterilmelidir. Öngörüşme büyük önem taşımaktadır. Önceliklerinizi ve beklentilerinizi gözden geçirip ilk ziyareti yapmanızda yarar var. Bazı yuvalar eğitime, bazı yuvalar sosyal, duygusal gelişime ve davranış kurallarının oturtulmasına daha fazla ağırlık verir. Sizin tercihinize göre bir yuva seçmeniz önemlidir. İlk ziyaret ve ön görüşmede kurum yöneticileri ile yapacağınız sohbet, bu açıdan belirleyici olacaktır. Kurum yetkililerinin sürekli okulda olup olmadığını, çalışan öğretmenlerin ve çocukların mutlu olup olmadığını gözleyebilmek için ilk ziyaret bir fırsat olabilir. Ayrıca yine bu ziyaretlerde, öğretmenin grupla ilişkileri, özbakım kurallarını verişi, gruptaki çocuklardan bazıları ile igilenirken, diğerlerini kime teslim ettiği de gözlenebilir.

0 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.

© 2011 UĞURBÖCEĞİ TOPRAK, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena